poniedziałek, 2 marca 2020

Pierogi ruskie

Lubię mieć zamrożone pierogi. Gdy nie ma czasu na gotowanie to najlepszy sposób na szybki obiad.
Ostatnio robiłam pierogi ruskie i właśnie na nie wstawiam przepis.



Ciasto zawsze robię z mąki, oleju i wrzątku, dzięki temu ładnie wyrobione ciasto nie zwija się i nie potrzebuje podsypywania mąką przy wałkowaniu.
Potrzebujemy na 50 pierogów:
- 500 g mąki pszennej wrocławskiej
- 250 ml wrzątku
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- twaróg półtłusty 200 g
- ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, przepuszczone przez praskę i ostudzone (400 g po ugotowaniu)
- cebula zeszklona na łyżce oleju
- sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi robię w robocie kuchennym: mąkę, wrzątek i olej umieszczam w misie, wyrabiane hakiem około 10 minut. Odkładam przykryte ściereczką na 10 minut, następnie rozwałkowuję na 2-3 mm. Nie podsypuję mąką.
Farsz: ugotowane w osolonej wodzie i przeciśnięte przez praskę, ostudzone, ziemniaki - 400 g, twaróg półtłusty - 200 g, podsmażona na łyżce oleju cebula, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie połączone.
Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia.
Najlepsze odsmażone po ugotowaniu
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj