niedziela, 20 sierpnia 2017

Risotto z warzywami



Propozycja szybkiego obiadu. Lubię przygotować większą porcję, również na następny dzień smakuje rewelacyjnie.
Ze względu na nieograniczone możliwości łączenia składników risotto nigdy nie smakuje tak samo :)

Potrzebujemy:
- ryż do risotto (arborio) (150 g na 4 porcje)
- 3/4 litra gorącego bulionu
- warzywa: np. 1 pomidor, młode kolby kukurydzy, por, papryka, kilka pieczarek, groszek konserwowy, kilka gałązek koperku, cukinia pokrojona w drobną kostkę
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- olej
- 1/2 szklanki wina (opcjonalnie)
- parmezan

Warzywa kroimy i podsmażamy (bez pomidorów i cukinii) na łyżce oleju, zostawiamy lekko twarde.
Na większej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy ryż i cały czas mieszając podsmażamy aż ryż zmieni kolor ale uważamy żeby nie przypalił się, podlewamy winem, po około minucie zalewamy bulionem (w porcjach po pół szklanki), często mieszamy. Po wchłonięciu płynu dolewamy następną porcję. Ryż powinien się gotować około 15 minut. Następnie dodajmy podsmażone warzywa i podsmażamy razem około 4-5 minut. Pomidory i cukinię dodaję na ostatnią minutkę.
Na talerzu do risotto dodajemy koperek i trochę startego parmezanu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj