sobota, 22 lutego 2014

Zapiekanka makaronowa gotowa w 25 minut

Szybki obiad - szybki post. Test aplikacji mobilnej :-)
1. Gotujemy ulubiony makaron - u mnie kokardki i nastawiamy piekarnik na 200 stopni
2. W kuchence mikrofalowej, w naczyniu do gotowania na parze, przyrządzamy w ciągu 5 minut:
- mrożona mieszanka dowolnych warzyw - np. Hortex - warzywa na patelnię
- seler naciowy
- duża cebula
- 2 łyżki wody
5 minut to idealny czas, warzywa są jeszcze chrupiące, a jednocześnie wstępnie przygotowane do szybkiego podsmażenia
3. Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy przez 2-3 minuty przygotowane warzywa z dodatkiem 2 łyżek słonecznika, 2 ząbków czosnku, kilku suszonych pomidorów, kilku plasterków dowolnej szynki, soli i pieprzu
4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kilka łyżek dowolnego sosu pomidorowego - u mnie Łowicz sos boloński, można zamienić na dowolnie przyprawione pomidory z puszki. Układamy warstwę makaronu, warstwę warzyw, na górę tartą mozarellę lub inny ser i zapiekamy 12 minut.
Zapiekanka wyszła bardzo dobra!
Łącznie z obraniem i pokrojeniem cebuli oraz selera naciowego do momentu podania gotowago dania upłynęło dokładnie 25 minut :-)

1 komentarz:

drukuj