sobota, 27 grudnia 2014

Chleb prosty i szybki



- 1 kg mąki pszennej Wrocławskiej (lub 3/4 kg mąki pszennej i 1/4 orkiszowej  lub dowolnej)
- 1 litr mocno ciepłej wody
- drożdże 5 dkg
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżka stołowa soli

Chleb typowo na święta, kiedy nie ma czasu na prawdziwy na zakwasie, wyrabiany i długo rosnący...

Do 5-litrowego garnka wlewamy litr bardzo ciepłej wody. Do wody rozkruszamy 5 dkg drożdży i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy 1 kg mąki, 1 łyżkę soli i wlewamy 4 łyżki oleju. Mieszamy do połączenia składników (ręką lub łyżką), ciasto ma bardzo luźną konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie rozlewamy do keksówek (do 3/4 wysokości). Ważne by keksówki były dobrze wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą.
Bez dodatkowego wyrastania pieczemy w 225°C ok. 45 minut.

Przepisów na ten chleb jest wiele. Różne modyfikacje, woda mieszana z mlekiem, dosypywane otręby, cebulka. Dla mnie najlepszy chlebek jest z podanego przepisu.
Z podanych proporcji wychodzą 3 chlebki - keksówki 10x25 cm

Źródło przepisu: internet

1 komentarz:

drukuj