czwartek, 1 stycznia 2015

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana mielonym mięsem. Danie idealne na sylwestrową kolację.



Potrzebujemy:
- 5 bardzo dużych papryk 
- 1/2 kg mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowej łopatki)
- 2 średnie cebule
- 20 dkg pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- czosnek
- mała cukinia 
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 woreczek ryżu 
- pęczek koperku
- sól, pieprz i zioła
- opcja – 5 łyżek startego sera

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Po 4 minutkach dodajemy doprawione mięso mielone (sól, pieprz, czerwona papryka, pół łyżeczki suszonego lubczyku) i smażymy około 8 minut (mięso nie powinno być różowe ale też nie powinno być całkowicie usmażone). Minutkę przed końcem dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cukinię.
Na osobnej patelni, na maśle,  podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Gotujemy 1 woreczek ryżu zgodnie z wytycznymi na opakowaniu)
Kiedy wszystko przestygnie, w dużej misce mieszamy farsz: podsmażone mięso, ryż, pieczarki i posiekany koperek.

Z każdej papryki odcinamy kapelusik i usuwamy pestki. Środek wypełniamy nadzieniem i przykrywamy odciętymi kalepusikami.

"Nadziane" papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej jak będą dość ciasno ułożone aby nie przewróciły się w trakcie zapiekania). Na dno naczynia wlewamy wodę lub bulion (około 1 cm wysokości). Pieczemy 35 minut w 190°C. Następnie zdejmujemy kapelusiki i posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj