czwartek, 1 stycznia 2015

Biała kiełbasa zapiekana w boczku z morelą.

Biała kiełbasa zapiekana w boczku z morelą. Ta przekąska również wystąpiła na sylwestrowej kolacji.





Potrzebujemy:
- biała kiełbasa 
- boczek wędzony lub szynka szwarcwaldzka w plastrach
- suszone morele (lub suszone śliwki) pokrojone w słupki
- majeranek
- czosnek pokrojony w cienkie słupki

Białą kiełbasę gotujemy i studzimy. Następnie kroimy na kawałki około 5 cm.
Na rozłożony plaster boczku układamy kawałek kiełbasy, kilka kawałków czosnku i kilka kawałków moreli bądź śliwki, zawijamy szczelnie boczkiem i przebijamy wykałaczką. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, całość doprawiamy majerankiem i umieszczamy w piekarniku - 190°C - około 25 minut (do przyrumienienia boczku).

Przekąska jest szybka w przygotowaniu. Można użyć białej kiełbasy która została nam np. z poprzedniego dnia.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, jestem pewna, ze taka przystawka smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń

drukuj