piątek, 5 czerwca 2015

Babka ziemniaczana



Potrzebujemy:
– ok. 2,5 kg ziemniaków (mogą być młode)
– 6 dużych cebul
– garść suszonych grzybów
– olej rzepakowy 1/2 szklanki
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– kwaśna śmietana 4 łyżki (18%)
– przyprawy: słodka papryka, majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
– opcjonalnie kiełbasa lub boczek


Suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny), odsączamy i kroimy na drobne kawałki

Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki ziemniaczane (bardzo drobno). Odsączamy wodę na sitku, i pamiętamy żeby odzyskać z wody cenną skrobię ;)

Cebulę smażymy na oleju (1/2 szklanki to minimum, żeby masa nie wyszła za sucha) do miękkości wraz z grzybami i ewentualnie kiełbasą/boczkiem. Studzimy.

Do przetartych ziemniaków dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy (spora ilość, babka ziemniaczana lubi być pikantna i aromatyczna) i podsmażoną cebulę z grzybami. Wyrabiamy do połączenia składników i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch smarujemy łyżką śmietany.
Pieczemy w 175°C przez 2 h. Po półtorej godzinie ponownie smarujemy wierzch kwaśną śmietaną. Dzięki śmietanie wierzch jest pięknie przypieczony a całość nie jest sucha.

Podajemy po lekkim przestudzeniu. Idealnym dodatkiem jest sałata lub ugotowana kiszona kapusta.

Doskonała na ciepło i na zimno. Po upieczeniu i na następny dzień.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj