piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi

 













Potrzebujemy:
– 4 duże jajka
– 3/4 szklanki cukru
– pół szklanki oleju
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– ok. 1/2 kg truskawek lub innych owoców sezonowych
– cukier puder


Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy malutkimi porcjami cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy dodajemy powoli olej i cały czas miksujemy. Masa jest gęsta i lśniąca.

Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników, już nie używamy miksera.

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka około 25x35 cm). Na górę wykładamy truskawki (połówki układamy rozcięciem do góry).

Pieczemy w 175ºC około 55 minut do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Źródło przepisu: onet na dzień matki ;)

1 komentarz:

  1. ciasto się robi, mam nadzieję, że też mi wyjdzie takie pyszne :) bo to najlepsze ciasto na świecie :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj