czwartek, 18 sierpnia 2016

Drożdżówka ze śliwkami taka prosta, że aż ją lubię :)

 
To jest bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe. Taki bez zbędnego wysiłku :)

Potrzebujemy:
- 35 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 pełne szklanki mąki wrocławskiej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60 g masła - roztopić
- śliwki - wypestkowane, przekrojone na połówki - 1 kg
- składniki na ulubioną kruszonkę
Na początek "rozrabiamy drożdże":
Do większej miski rozkruszamy drożdże, zalewamy połową mleka i dodajemy 3 czubate łyżki mąki oraz 1/2 łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (dość mocno zwiększa objętość). Następnie rozczyn przelewamy do misy robota.
Dodajemy pozostałe składniki (wszystkie jednocześnie): 
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szczyptę soli
- roztopione masło
- 2 jajka
- pozostałą mąkę czyli 2,5 szklanki

Wyrabiamy ciasto około 10 minut robotem. Odstawiamy na 1 h (w tym czasie ciasto podwoiło objętość). Wykładamy na blaszkę 30x40 cm z papierem do pieczenia (ciasto dość mocno się ciągnie), układamy połówki śliwek (rozcięciem do góry), posypujemy kruszonką: np. na gorącym maśle (180 g mąki pszennej, 100 g cukru, cukier wanilinowy, 125 g roztopionego, gorącego masła: wszystko mieszamy widelcem na jednolitą masę i rozkruszamy na śliwki)
Pieczemy 40 minu w 180°C

Źródło: mojewypieki.com

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj