niedziela, 11 grudnia 2016

Ryba w sosie cebulowo-śmietanowym




Szybkie i niebanalne danie.


- ryba (filet)
- 1 średnia cebula pokrojona w cienkie pióra
- olej
- rozmaryn
- liść laurowy
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 żółtej/czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki półsłodkiego wina
- spory pomidor pokrojony w kosteczkę
- ok 10 cm pora pokrojonego w cienkie talarki
- 100 ml śmietanki 30%

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu (do miękkości). Kiedy cebula jest już prawie gotowa dodajemy płaską łyżeczkę suszonego rozmarynu lub 2-3 gałązki świeżego, 1 liść laurowy, odrobinę przyprawy do ryb, sól, grubo mielony pieprz. Całość podlewamy 1/3 szklanki półsłodkiego wina i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę, smażymy często mieszając. Jeśli płyn nam się bardzo zredukuje dolewamy 1/3 szklanki gorącej wody. Na koniec dodajemy 1 łyżkę masła, pokrojone w kosteczkę pomidory oraz por i czosnek, dolewamy ok. 100 ml śmietanki 30 % i mieszamy podgrzewając całość 2-3 minuty.
Rybę (filet, u mnie gładzica, która jest cieniutka i bardzo szybko się smaży) osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu rybę odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosem śmietanowo-warzywnym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj