poniedziałek, 2 czerwca 2014

Twarogowe ciasto z warzywami



Farsz:
200 g porów
300 g cukinii 
3 łyżki oliwy
150 g pomidorów koktajlowych 
2 jajka
150 ml gęstej śmietany - 18%
4 łyżki mleka
tymianek, sól, pieprz

Ciasto twarogowe:
200 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g chudego twarogu
50 ml zimnej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie farszu:
Umyte i osuszone pory oraz cukinię kroimy w 1 cm paski, następnie dusimy przez 5 minut na rozgrzanej oliwie (pod przykryciem). Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia.
Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pozbawić miejsca po szypułkach.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać twaróg, wodę, oliwę, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać jeszcze przez chwilę a następnie rozwałkować na wielkość formy.

Formę posmarować tłuszczem, rozłożyć ciasto na spód i gęsto nakłuć widelcem. Duszone, przestudzone warzywa rozłożyć na ciasto.
Jajka wymieszać ze śmietaną i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem i rozlać równomiernie na warzywach.
Na wierch układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Pieczemy 30 minut w 200°C bez termoobiegu.

Smakuje na ciepło i na zimno. Osobiście dodałabym odrobinę szynki lub podsmażonego kurczaka.

Smacznego :)

Źródło przepisu: "Szkoła pieczenia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj