niedziela, 8 lutego 2015

Babka kokosowo-ananasowa

Szybka w przygotowaniu. Egzotyczny smak i zapach. Z małą modyfikacją oryginalnego przepisu na pewno wróci na nasz stół. Odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu.



Potrzebujemy:
– mąka pszenna – 1 i 3/4 szklanki
– wiórki kokosowe – 3/4 szklanki (około 120g)
– ananas z puszki - 500 g samego owocu bez soku
– 100 g miękkiego masła
– cukier – 1 szklanka (wydaje się dużo za dużo, proponuję 1/2 szklanki)
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli

Ananasa odsączamy z zalewy miksujemy blenderem.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem, sodą i solą, miksujemy kilkanaście sekund do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i zmiksowany ananas i mieszamy łyżką do połączenia składników w jednolitą masę. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180°C ok. 60 minut – sprawdzamy patyczkiem.

Smacznego!

Źródło przepisu:
http://kuchniaagaty.pl





1 komentarz:

  1. Wcale nie trzeba nic modyfikować, babeczka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj